Op dit late zomer bezoek aan hun hoofdkwartier in de zuidoostelijke stad Nijmegen op het industrieterrein, zijn
de twee helften van Cocoon onlangs weer tot één geheel geworden: Sleijster is teruggekeerd na 16 weken zwangerschapsverlof.
Hun huidige projecten zijn indrukwekkend, al is het onmogelijk om niet nog eens te kijken naar hun gedecoreerde verleden - hun
gecombineerde CV laat een lijst van 15 belangrijke kampioenschappen zien.
"Om in Nederland met wedstrijden bezig te zijn, is al een vreemde zaak", zegt Van Asten. Ze verhuisde naar Nederland
na te zijn opgegroeid in Tanzania, maar ze ratelt gemakkelijk Nederlandse spreekwoorden die waarschuwen tegen individualisme en
te hoge ambities (bijvoorbeeld: sta te lang in het korenveld en je hoofd wordt afgehakt). "Kampioen zijn en
willen winnen is niet een Nederlands ding," borduurt ze verder. "En ik denk dat dat nog meer het geval is voor vrouwen
dan voor mannen hier, omdat in de eerste plaats wedstrijden doen en winnen mannen meer bezighoudt dan vrouwen."
Zij en Sleijster ontmoetten elkaar als werknemers van de Blonde Pater, een Nijmeegs café, waarvan mede-oprichter, wijlen Louis
Claus, en zijn vrouw Nicky Maas, de coach van de twee vrouwen waren, onder anderen. Van Asten streefde nooit naar wedstrijden.
Ze beschrijft zichzelf als "heel verlegen" in het begin bij de Blonde Pater, in de hoop dat als ze een drankje beter
maakte dan de andere bedienden in de groep, en ze niet zou hoeven te praten met klanten. "Het was als... als ik kan staan
bij die koffiemachine, dan hoef ik niet te communiceren", zegt ze nu, lachend bij de herinnering.
Tegen de tijd dat Sleijster aankwam bij de Blonde Pater, na wat koffiebanen elders, wilde ze wedstrijden doen - hoewel, zo
herinnert ze zich: "Ik durfde het niet te vragen." Claus echter deed het. Tijdens haar laatste ronde op de WBC 2008
zei Sleijster met de melkkan in de hand: "In mijn dagelijks leven wil ik koffie bij de mensen brengen. Ik wil mensen de
ervaring van goede koffie geven."
Acht jaar later doen zij en haar collega's dat ook. Training is Cocoon's 'core business'. Zij schatten dat zij per jaar 300 tot
400 studenten opleiden, en dat is vanaf professionals, die een SCAE-gecertificeerde cursus nodig hebben, tot hobbyisten die op
zoek zijn naar workshops. Consulting is hun tweede grote werkgebied. Cliënten aan wie zij technische expertise geven, zoals
kalibratie op de machine en smaak-profilering, zijn onder andere Brita, FrieslandCampina en McDonald's. Het doel is om te
"zien wat voor soort smaken we kunnen krijgen uit hun koffie," en "hoe dicht we hen bij barista-kwaliteit kunnen
krijgen," zegt Van Asten.
Bij binnenkomst in de bedrijfsruimte van Cocoon, worden de bezoekers opgewacht door een rij van grote machines. Een dubbel-groep
Spirit en een Speedster gemaakt door Kees van der Westen en een La Marzocco dubbel-groep Linea PB delen de ruimte met vijf
molens: een Mahlkönig K30 , een Mini, en twee Kony modellen door Mazzer, plus een vintage Macap handleiding. Het pand voelt als
een klantvriendelijke onderneming met aangepaste borden buiten bij de reserve parkeerplaatsen erg comfortabel. Lamellen die een
bovenruimte als kantoor kunnen afsluiten, en een wand kan worden afgesloten voor de privacy, wat handig blijkt, bijvoorbeeld om
een kind melk te geven.
Van Asten, 37, heeft drie kinderen en Sleijster, 35, heeft twee kinderen. De manier waarop de vrouwen soms praten met elkaar
eindigt als conversatie-metselwerk: als de een ideeën uiteenzet, komt de ander met mortiervuur op de details. Niet verrassend,
is hun zelf-gemelde reputatie als instructeurs: "echt goed, maar ook echt volledig," aldus van Asten.
Het afgelopen najaar begon Cocoon met het aanbieden van lessen in koffiebranden. Dit jaar hoopt het bedrijf zijn leerplan uit te
breiden naar het branden, iets wat ze nu in kleine hoeveelheden doen op een Giesen W6A (de website van Cocoon biedt een
espresso-abonnementsdienst) - en een volledig programma dat deelnemers bekroont met een SCA Koffie Diploma.
Op de vraag of ze nog weer wedstrijden gaan doen, zijn de twee wat weemoedig, maar vastberaden. "Het is een slepende
gedachte, die we gewoon wegduwen de meeste tijd," zegt Van Asten. "Het is zo veel werk, en Cocoon is ook zo veel werk,
én onze gezinnen zijn zo veel werk."
"Het is níet meer onze focus," voegt Sleijster toe. "Dus is het een leuk idee, en ik zou het graag willen, want
ik heb zoveel ideeën, en ik ben ook benieuwd op welke plaats ik zou eindigen - als vrouw."
Van Asten pakt die uitdaging op: "Mijn reden zou zijn om als vrouw te winnen en niet om de maker van de beste koffie te
zijn. En ik voel dat als je barista-wereldkampioen wilt zijn, dan moet je gaan als barista, en niet alleen om een
punt te maken als een feministisch ding... maar het is nog steeds een zeer goede gedachte."
In plaats daarvan voorziet ze andere rol: "We kunnen deel van een team zijn om een vrouwelijke barista te helpen en te
ondersteunen, die gaat meedoen aan de WBC-wedstrijden", zegt Van Asten. "Dus, hey, vrouwelijke barista's, als je echt
wilt winnen..."
Ze maakt de zin niet af, maar de uitnodiging richting Cocoon is duidelijk.
Cocoon Coffee is gelegen op Binderskampweg 29, Unit 36a, Nijmegen, Nederland.
Bezoek hun officiële website www.cocooncoffee.nl en volg ze op Facebook en Twitter.
Bron: www.sprudge.com...
Email... of bel mij: 06-42715461
|