Liesbeth Sleijster
       NL Barista Kampioen 2007 
       Derde op het World Barista Championship 2008


Contact
  & Workshops...

Home

2019 NIEUW:
Filterkoffieapparaten
TEST

2018
Kookprogramma
Nijmeegse Vierdaagse
Liesbeth op Radio-1
Koffiemolens

2017
Start ButterflyCoffee
Pepermagazine
   Sterke vrouwen
Gevierde Duo
Video Blonde Pater

2016
Masterclass Roasting
Cocoontraining
Diverse evenementen

2013
Koffie in balans

2011
KoffieMasters 2011
Koffie&Thee magazine
RTL Boulevard
Radio Heerde

2010
US Barista Magazine
Venuez Magazine

2009
Onze Wereld okt
Coffee Pro april
Viva magazine
Coffee Pro febr

2008
Venuez Magazine
Koffie&Thee Magazine
Trends&TradeMagazine
3e op WK 2008
Klaar voor Kopenhagen
De Blonde Pater
Oefenen voor WK
Naar WK-2008
Omroep Gelderland
De Pers - febr.2008

2007
1e op NK 2007
Misset verslag
Wikipedia...
Latteart.nl...

Workshops:
  Espresso...
  Cappuccino...

2006
Misset verslag 2006
DutchBarista 2006
Video-impressie

Links
Contact

 Harvest interview ~ 26 januari 2017 ~ Nederlandse vertaling














The Celebrated Duo
Het gevierde duo achter Cocoon Coffee in Nederland

26 januari 2017 - door Karina Hof


Cocoon Coffee, een training- en consultancy-bedrijf in Nederland, is nu acht jaar oud, maar blijkt een veel langere erfenis te hebben. De toewijding aan deze drank is hier zo professioneel en allesomvattend, dat het lijkt te worden aangetrokken, niet als een accessoire of een seizoensgebonden ensemble, maar dag in dag uit als een uniform - een tweede huid om de twee dragers. Liesbeth Sleijster en Rose van Asten hebben de afgelopen vijftien jaar werkzaam doorgebracht in de Nederlandse koffie-industrie, en dat voor een aantal van die jaren in koffie-wedstrijden: in 2008 plaatste Sleijster zich als derde op het World Barista Championship, waardoor ze de hoogste Nederlandse barista ooit werd, en de laatste vrouw op aarde die tot de top-drie geraakte. In 2006 eindigde Van Asten als achtste bij de WBC, en later als zevende in de World Latte Art Championship en vijfde in de World Cup Tasters Championship.

"Het zal moeilijk zijn om een Nederlands duo in het koffie-bedrijfsleven te vinden dat meer prijzen heeft gewonnen,' schrijft Jasper Houtman in zijn Alfred Peet biografie. "Pioniers" worden zij genoemd door Henk Langkemper, een 30-jarige industrie-dierenarts, wiens import- en distributiebedrijf, Espresso Dienst West, verschillende Nederlandse WBC-strijders heeft ondersteund, inclusief Sleijster en Van Asten.


 Rose van Asten (links) en Liesbeth Sleijster van Cocoon Coffee

Op dit late zomer bezoek aan hun hoofdkwartier in de zuidoostelijke stad Nijmegen op het industrieterrein, zijn de twee helften van Cocoon onlangs weer tot één geheel geworden: Sleijster is teruggekeerd na 16 weken zwangerschapsverlof. Hun huidige projecten zijn indrukwekkend, al is het onmogelijk om niet nog eens te kijken naar hun gedecoreerde verleden - hun gecombineerde CV laat een lijst van 15 belangrijke kampioenschappen zien.



"Om in Nederland met wedstrijden bezig te zijn, is al een vreemde zaak", zegt Van Asten. Ze verhuisde naar Nederland na te zijn opgegroeid in Tanzania, maar ze ratelt gemakkelijk Nederlandse spreekwoorden die waarschuwen tegen individualisme en te hoge ambities (bijvoorbeeld: sta ​​te lang in het korenveld en je hoofd wordt afgehakt). "Kampioen zijn en willen winnen is niet een Nederlands ding," borduurt ze verder. "En ik denk dat dat nog meer het geval is voor vrouwen dan voor mannen hier, omdat in de eerste plaats wedstrijden doen en winnen mannen meer bezighoudt dan vrouwen."



Zij en Sleijster ontmoetten elkaar als werknemers van de Blonde Pater, een Nijmeegs café, waarvan mede-oprichter, wijlen Louis Claus, en zijn vrouw Nicky Maas, de coach van de twee vrouwen waren, onder anderen. Van Asten streefde nooit naar wedstrijden. Ze beschrijft zichzelf als "heel verlegen" in het begin bij de Blonde Pater, in de hoop dat als ze een drankje beter maakte dan de andere bedienden in de groep, en ze niet zou hoeven te praten met klanten. "Het was als... als ik kan staan bij die koffiemachine, dan hoef ik niet te communiceren", zegt ze nu, lachend bij de herinnering.

Tegen de tijd dat Sleijster aankwam bij de Blonde Pater, na wat koffiebanen elders, wilde ze wedstrijden doen - hoewel, zo herinnert ze zich: "Ik durfde het niet te vragen." Claus echter deed het. Tijdens haar laatste ronde op de WBC 2008 zei Sleijster met de melkkan in de hand: "In mijn dagelijks leven wil ik koffie bij de mensen brengen. Ik wil mensen de ervaring van goede koffie geven."



Acht jaar later doen zij en haar collega's dat ook. Training is Cocoon's 'core business'. Zij schatten dat zij per jaar 300 tot 400 studenten opleiden, en dat is vanaf professionals, die een SCAE-gecertificeerde cursus nodig hebben, tot hobbyisten die op zoek zijn naar workshops. Consulting is hun tweede grote werkgebied. Cliënten aan wie zij technische expertise geven, zoals kalibratie op de machine en smaak-profilering, zijn onder andere Brita, FrieslandCampina en McDonald's. Het doel is om te "zien wat voor soort smaken we kunnen krijgen uit hun koffie," en "hoe dicht we hen bij barista-kwaliteit kunnen krijgen," zegt Van Asten.



Bij binnenkomst in de bedrijfsruimte van Cocoon, worden de bezoekers opgewacht door een rij van grote machines. Een dubbel-groep Spirit en een Speedster gemaakt door Kees van der Westen en een La Marzocco dubbel-groep Linea PB delen de ruimte met vijf molens: een Mahlkönig K30 , een Mini, en twee Kony modellen door Mazzer, plus een vintage Macap handleiding. Het pand voelt als een klantvriendelijke onderneming met aangepaste borden buiten bij de reserve parkeerplaatsen erg comfortabel. Lamellen die een bovenruimte als kantoor kunnen afsluiten, en een wand kan worden afgesloten voor de privacy, wat handig blijkt, bijvoorbeeld om een kind melk te geven.



Van Asten, 37, heeft drie kinderen en Sleijster, 35, heeft twee kinderen. De manier waarop de vrouwen soms praten met elkaar eindigt als conversatie-metselwerk: als de een ideeën uiteenzet, komt de ander met mortiervuur op de details. Niet verrassend, is hun zelf-gemelde reputatie als instructeurs: "echt goed, maar ook echt volledig," aldus van Asten.

Het afgelopen najaar begon Cocoon met het aanbieden van lessen in koffiebranden. Dit jaar hoopt het bedrijf zijn leerplan uit te breiden naar het branden, iets wat ze nu in kleine hoeveelheden doen op een Giesen W6A (de website van Cocoon biedt een espresso-abonnementsdienst) - en een volledig programma dat deelnemers bekroont met een SCA Koffie Diploma.



Op de vraag of ze nog weer wedstrijden gaan doen, zijn de twee wat weemoedig, maar vastberaden. "Het is een slepende gedachte, die we gewoon wegduwen de meeste tijd," zegt Van Asten. "Het is zo veel werk, en Cocoon is ook zo veel werk, én onze gezinnen zijn zo veel werk."

"Het is níet meer onze focus," voegt Sleijster toe. "Dus is het een leuk idee, en ik zou het graag willen, want ik heb zoveel ideeën, en ik ben ook benieuwd op welke plaats ik zou eindigen - als vrouw."

Van Asten pakt die uitdaging op: "Mijn reden zou zijn om als vrouw te winnen en niet om de maker van de beste koffie te zijn. En ik voel dat als je barista-​​wereldkampioen wilt zijn, dan moet je gaan als barista, en niet alleen om een ​​punt te maken als een feministisch ding... maar het is nog steeds een zeer goede gedachte."

In plaats daarvan voorziet ze andere rol: "We kunnen deel van een team zijn om een vrouwelijke barista te helpen en te ondersteunen, die gaat meedoen aan de WBC-wedstrijden", zegt Van Asten. "Dus, hey, vrouwelijke barista's, als je echt wilt winnen..."

Ze maakt de zin niet af, maar de uitnodiging richting Cocoon is duidelijk.



Cocoon Coffee is gelegen op Binderskampweg 29, Unit 36a, Nijmegen, Nederland.
Bezoek hun officiële website www.cocooncoffee.nl en volg ze op Facebook en Twitter.

Bron: www.sprudge.com...


Email... of bel mij: 06-42715461