Contact
& Workshops...
Home
2019
NIEUW:
Filterkoffieapparaten
TEST 2018
Kookprogramma
Nijmeegse
Vierdaagse
Liesbeth
op Radio-1
Koffiemolens
2017
Start ButterflyCoffee
Pepermagazine
Sterke vrouwen
Gevierde Duo
Video Blonde Pater
2016
Masterclass Roasting
Cocoontraining
Diverse evenementen
2013
Koffie in balans
2011
KoffieMasters 2011
Koffie&Thee magazine
RTL Boulevard
Radio Heerde
2010
US Barista Magazine
Venuez Magazine
2009
Onze Wereld okt
Coffee Pro april
Viva magazine
Coffee Pro febr
2008
Venuez Magazine
Koffie&Thee Magazine
Trends&TradeMagazine
3e op WK 2008
Klaar voor Kopenhagen
De Blonde Pater
Oefenen voor WK
Naar WK-2008
Omroep Gelderland
De Pers - febr.2008
2007
1e op NK 2007
Misset verslag
Wikipedia...
Latteart.nl...
Workshops:
Espresso...
Cappuccino...
2006
Misset verslag 2006
DutchBarista 2006
Video-impressie
Links
Contact
|
Naar het Barista WK 2008 in Kopenhagen
Naar het WK 2008
Latte Art, dat is kunst met cappuccino. Schenk de opgeschuimde melk op de espresso en maak met
chocoladesaus een patroon. Oefenen kan op www.de.nl
Lekkerste koffie van Nederland
INTERVIEW Vivant - het magazine van ABN AMRO
Liesbeth Sleijster (27) werkt in het Nijmeegse café De Blonde Pater. Ze is Nederlands kampioen Barista, in juni
2008 gaat ze naar Denemarken voor het wereldkampioenschap.
Hoe gaat zo'n wedstrijd in zijn werk?
'Tijdens zo'n NK zet ik vier espresso's en twee cappuccino's en ik maak een specialty. Dat is een drank waarmee iedereen een eigen
culinaire interpretatie aan koffie geeft. Hieruit moet dan blijken hoeveel verstand je van koffie hebt.'
'Bij een baristawedstrijd moet je je aan allerlei regels houden. Zes juryleden houden dat
nauwlettend in de gaten. De vier espresso’s die ik zet, moeten bijvoorbeeld allemaal exact hetzelfde smaken.'
Trainen?
'Jazeker! Want de presentatie is ook belangrijk. Dat gaat bijvoorbeeld om het kopje, maar ook het verhaal erbij. Ik heb een enorme
passie voor muziek, die probeer ik te verbinden met mijn passie voor koffie.'
Hoe kom je aan die passie voor koffie? 'Ik drink al koffie vanaf mijn vierde jaar. En ik vind het leuk om met drankjes bezig te zijn,
hoe smaken goed kunnen uitkomen.'
Op naar het WK?
'Je moet zorgen dat je opvalt met een totaalplaatje en vooral topkoffie serveren. Ik ben bezig met de creatie van een eigen blend. Dat
is in Nederland nog nooit vertoond en ook maar weinig deelnemers aan het WK hebben er een. Ik denk dat ik daar wel mee ga opvallen. Ik
heb een smaak in mijn hoofd, nu moet ik 'm nog gaan maken. In november 2007 was ik in Brazilië. Daar heb ik een prachtige, complexe
koffie gevonden. Nu ben ik aan het leren branden. Mijn baas heeft een brandertje gekocht en daar kan ik mee oefenen, wat helpt om mijn
ideale blend te vinden.' |
Café De Blonde Pater schenkt het perfecte kopje koffie?
'Natuurlijk hebben wij ook een heel mooie koffie. Voor elk kopje malen we vers. En cappuccino is met verse, volle melk. Zo
hoort het. Je kunt niet verwachten dat onze koffie altijd exact hetzelfde smaakt. Dat kan bijvoorbeeld komen door de oogst. En een
temperatuurverschil van één graad bij het zetten kan al wat uitmaken. Dat veranderlijke en bewerkelijke vind ik het allerleukste aan
koffie.'
|
K0FFIEKLETSPRAAT
●
De gemiddelde Nederlander drinkt 144 liter koffie per jaar, dat is 3,2 kopjes per dag.
●
Die liters koffie worden gebrouwen uit 113 miljoen kilo bonen en gemalen koffie.
●
De Nederlander consumeert een derde van de kopjes koffie buiten de deur: in horeca of op het werk, en tweederde thuis.
●
28 procent van de kopjes koffie wordt gemaakt uit eenkopsverpakkingen, zoals de cups en padsapparaten van Nespresso en
Senseo. Inmiddels zijn er in Nederland ruim zes miljoen koffiepadsapparaten verkocht. Maar het best verkocht blijft het pondspak
snelfiltermaling.
●
Nederland importeert de meeste koffie uit Brazilië, daarna volgen Vietnam en Colombia als grootste leveranciers.
(bron: Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers) |
|