Liesbeth Sleijster
       NL Barista Kampioen 2007 
       Derde op het World Barista Championship 2008


Contact
  & Workshops...

Home

2019 NIEUW:
Filterkoffieapparaten
TEST

2018
Kookprogramma
Nijmeegse Vierdaagse
Liesbeth op Radio-1
Koffiemolens

2017
Start ButterflyCoffee
Pepermagazine
   Sterke vrouwen
Gevierde Duo
Video Blonde Pater

2016
Masterclass Roasting
Cocoontraining
Diverse evenementen

2013
Koffie in balans

2011
KoffieMasters 2011
Koffie&Thee magazine
RTL Boulevard
Radio Heerde

2010
US Barista Magazine
Venuez Magazine

2009
Onze Wereld okt
Coffee Pro april
Viva magazine
Coffee Pro febr

2008
Venuez Magazine
Koffie&Thee Magazine
Trends&TradeMagazine
3e op WK 2008
Klaar voor Kopenhagen
De Blonde Pater
Oefenen voor WK
Naar WK-2008
Omroep Gelderland
De Pers - febr.2008

2007
1e op NK 2007
Misset verslag
Wikipedia...
Latteart.nl...

Workshops:
  Espresso...
  Cappuccino...

2006
Misset verslag 2006
DutchBarista 2006
Video-impressie

Links
Contact

 Coffee Pro ~ februari 2009


Column van Liesbeth in Coffee Pro

SIMPEL, NIET MAKKELIJK

    Liesbeth stond tijdens Venuez 09 bij siropenfabrikant Monin te barista-en, hier samen met de bartender.

COLUMN

Je moet er wat voor over hebben, een reisje naar Atlanta. Het ontberen van slaap, krappe stoelen en een vliegtuigomelet, omdat de 'risotto kip' al op is. Nu is het koffietijd, maar ik neem hier, hoog in de lucht, liever een flesje wijn dat smaakt naar muskaat en perzik dan een simpele filterkoffie. Want het blijft toch lastig, koffiezetten, zelfs een ‘simpele' filterkoffie.


Simpel is niet makkelijk. Laatst waren de Coffee in Good Spirits kampioenschappen in Amsterdam. Een kampioenschap ter ere van de Irish coffee. Maar ongelooflijk, wat kan die duffe, ouwe Irish coffee spannend zijn! Met een tiental anderen deed mijn collega Rose van Asten mee. De lekkerste Irish toffees kwamen op tafel.

Daarnaast maakten de deelnemers een koffiecocktail, heerlijk! Waarom staan deze cocktails nog nergens op de koffiekaart? Mochten we in de toekomst nog vaker wedstrijden gaan doen, dan wil ik graag in de smaakjury.

 Over koffiekaarten, al dan niet met spirits, gesproken, ik ben voor. Al heeft deze kaart nog een stoffig jasje met haar `wiener melange', 'Irish coffee' en ‘café au lait’. Daar komt verandering in; dat zie je in het buitenland. Maar welke kant ga je op? Er zijn mogelijkheden te over. Coffee in Good Spirits geeft de toon en de richting aan.

Een goede espresso en cappuccino zouden aan de basis moeten staan. Simpel, maar niet makkelijk. Juist die basis kan nog zoveel beter en als dat goed zit, komt dat de hele koffiekaart ten goede. Het gaat om de koffie en de materialen die je gebruikt, de zorg en de tijd die je eraan besteedt. Mensen proeven dat. Wat is er lekkerder dan een goed gebrande en bereide espresso uit Guatemala, geserveerd in een mooi kopje met een glaasje water.

Supersimpel, maar niet makkelijk. Tijdens die 25 seconden doorlooptijd is het erop of eronder. En reken maar dat de gast een goede van een slechte koffie kan onderscheiden. De mensen drinken tegenwoordig thuis hun koffie op stand en laten zich niet meer alles voorzetten.

Dan de cappuccino. Als je een goede cappuccino serveert heb je de gast in de pocket. Ten eerste is de kans groot dat er nogmaals wordt besteld, ten tweede zijn ze er de volgende keer weer, nemen ze ook nog iemand mee, en oh ja, ze vertellen het ook nog even door aan de anderen op het werk, thuis of op school. Hoe simpel kan het zijn? Nee, niet makkelijk, eerst leren opschuimen, maar ook dat valt te leren.

Dan in de zomer maak je ‘simpele' ijskoffies in spannende smaken, en heerlijke Irish coffee met bijpassende whisky, suiker en koude room. Een dienblaadje met een koffie, bonbons of een likeurtje. Misschien zelfs een koffiecocktail, ’s avonds op het terras na een hele warme dag... Mmm, ik droom weg... Ik denk dat ik maar eens wat ga slapen, nog vier uur te gaan hier hoog in de lucht, samen met Rose, op weg naar de wereldkampioenschappen in Amerika. We doen dan wel niet mee dit jaar, maar tijdens dit soort evenementen gebeurt het wel.

    Bron: Coffee Pro
1e jaargang - april 2009 - nummer 2 - Vakblad voor de koffie- en theebranche
Email... of bel mij: 06 427 15 461