Liesbeth Sleijster
       NL Barista Kampioen 2007 
       Derde op het World Barista Championship 2008


Contact
  & Workshops...

Home

2019 NIEUW:
Filterkoffieapparaten
TEST

2018
Kookprogramma
Nijmeegse Vierdaagse
Liesbeth op Radio-1
Koffiemolens

2017
Start ButterflyCoffee
Pepermagazine
   Sterke vrouwen
Gevierde Duo
Video Blonde Pater

2016
Masterclass Roasting
Cocoontraining
Diverse evenementen

2013
Koffie in balans

2011
KoffieMasters 2011
Koffie&Thee magazine
RTL Boulevard
Radio Heerde

2010
US Barista Magazine
Venuez Magazine

2009
Onze Wereld okt
Coffee Pro april
Viva magazine
Coffee Pro febr

2008
Venuez Magazine
Koffie&Thee Magazine
Trends&TradeMagazine
3e op WK 2008
Klaar voor Kopenhagen
De Blonde Pater
Oefenen voor WK
Naar WK-2008
Omroep Gelderland
De Pers - febr.2008

2007
1e op NK 2007
Misset verslag
Wikipedia...
Latteart.nl...

Workshops:
  Espresso...
  Cappuccino...

2006
Misset verslag 2006
DutchBarista 2006
Video-impressie

Links
Contact

 Coffee Pro ~ februari 2009


Column van Liesbeth in Coffee Pro

Het was zover, tot hiertoe had ik het overleefd en de laatste minuten van mijn presentatie waren aangebroken op het World Barista Championship 2008. Ik zag dat een van de juryleden tegenover me zijn lachen haast niet meer kon inhouden, een ander keek me met verschrikte ogen aan. Wat was dat?! Ik wist wat ze voelden, maar het publiek had geen idee van wat er zich in de hoofden van de juryleden afspeelde. De tinteling in hun mond, de kriebelingen in hun keel en in hun nek, ijskoud en zachtwarm wisselden elkaar af en in hun hoofden bruiste het. Ze waren werkelijk verrast, de onmogelijke missie was geslaagd.

SMAAK ERVARING

En dat allemaal dankzij dat oud-hollandsche knettersnoep, wie kent het niet? Eet je het met je mond open dan maak het een hels lawaai. Maar, verstop het eens onder een paar korrels van ijs van perzik, zoethout en venkel, doe dit in je mond, warme espresso erbij en je weet niet wat je meemaakt, een heerlijk gevoel!

Smaakervaringen, dat is waar ik altijd naar op zoek ben. Nieuwe dingen proeven en laten proeven. Verrassen en verrast worden. Laatst was ik bij Monin in Frankrijk, een siropenfabrikant. We deden daar een 'blindtasting'. We proefden van alles, en ook vier cocktailgerelateerde siropen. Het blind proeven van kers, granaatappel, crème de cassis en braam is een bizarre ervaring. De smaak van de fruitsoorten kun je weer onderverdelen in andere smaken, zoals het 'notige' amandel van kers, de harde, ietwat groenige smaak van cassis en andere smaaktinten. Deze karakters proefde je duidelijk in de siroop!

Veel mensen denken dat ze niet kunnen proeven. Ik geloof dat dat onzin is. Je moet het gewoon nog leren. Het is uiteindelijk een kwestie van doen, bewust worden van smaak en kritisch zijn. Tijdens een baristatraining zet ik mensen bijvoorbeeld espresso's voor die minimaal verschillen in smaak. Als ze dan verrast opkijken en roepen: "Ik kan het proeven!", dan is mijn missie al geslaagd.
 
 
             Liesbeth eindigde als derde bii het World Barista Championship 2008 Kopenhagen


KOFFIEPRAAT 2OO8 BRENGT
KOFFIELIEFHEBBERS SAMEN

Zo'n vijftig koffieliefhebbers kwamen in november opdraven in Espressobar Gutenberg op het Universiteitsterrein in Utrecht. De sfeer was ontspannen en ongedwongen. De deelnemers liepen uiteen van doorgewinterde professionals tot goedwillende amateurs. Er viel heel wat te zíen, te horen en te beleven.

World Barista Championship
Absoluut hoogtepunt was de presentatie van Liesbeth Sleijster over haar ervaringen op het World Barista Championship in Kopenhagen en de aanloop ernaar toe. 

Ze vertelde over haar ervaringen en wat er allemaal komt kijken bij een deelname aan een dergelijk kampioenschap. Sleijster eindigde uiteindelijk op een zeer verdienstelijke derde plek. Niet eerder kwam een landgenoot zo ver. Tevens werd zij hiermee de beste vrouwelijke barista ter wereld!

Kopstukken
Onder de aanwezigen waren onder anderen Rose van Asten (kampioene Dutch Cuptasting Championship 2008 ), Nicole de Zeeuw (barista van Gutenberg), Onno van Zanten (Nederlands kampioen Latte Art), Barend Boot (koffietester van dagblad AD) en Jeroen Veldkamp (voorzitter Stichting Dutch Coffee Promotion). Initiatiefnemer Jeroen Verhaeg van Mijn broer & ik BV had een genoeglijke en informatieve dag op touw gezet, een bezoek meer dan waardig. In een ontspannen en ongedwongen sfeer konden de bezoekers, onder leiding van Roy Vogelvang van VDN Nederland, de Vibiemme Super Domobar grondig uitproberen. Veel bezoekers grepen deze kans met beide handen aan.
  
Verder was er ruimschoots de mogelijkheid om een espresso te maken met de Mistral van Kees van der Westen. Onder het toeziend oog van de aanwezige professionals werd hier dan ook gretig gebruik van gemaakt. Als klap op de vuurpijl konden de aanwezigen genieten van El Bulli's Koffiekaviaar en Espésso, bereid door Lavazza's barista Patrick En by the way, wij van CoffeePro waren er ook...

Genoeglijke bijeenkomst van koffieminnaars

Maandagavond hielden de koffie- en thelovers hun jaarlijkse gezellige avond. Deze keer nodigde Albert Berghofvan Blanche Dael/Coffelovers het gezelschap uit in de vestiging van boekhandel Seleksis in hartje Maastricht, waar een van de drie maastrichtse horecazaken van Blanche Dael/Coffelovers is gevestigd in een zijbeuk van de oude kerk.
Behalve van koffie en thee blijken de bezoekers ook te houden vn een biertje of glas wijn, metvwat lekkers erbij. We hebben dit ervaren als uitstekend initiatief van de brache, waar ongedwongen met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Alle lof voor de gastheer van dit evenement.

Je struikelde daar over de barista's (of zeggen we baristi?). Rose van Asten (rechts op de foto) heeft plezier met twee collega-barista's, waaronder Liesbeth Sleijster (links). Van Asten besloot onlangs te stoppen met haar werk bij De Blonde Pater in Nijmegen, kweekvijver van baristatalent. Ze won o.a. het NK Barista in 2006. Daarna won ze het NK Latte Art en eindigde als zevende bij het WK Latte Art in 2007. Vorig jaar werd ze Dutch Cupping Champion 2008. Ze is dus van alle markten thuis.
Nu gaat ze samen met Liesbeth Sleijster, derde bij het Wereld Kampioenschap Barista vorig jaar, die ook al werkte voor De Blonde Pater, een eigen bedrijf starten. In maart komen de topbarista's naar buiten met hun Cocoon Coffee. De Blonde Pater zullen ze niet vergeten.

 
 Bron: Coffee Pro
1e jaargang - februari 2009 - nummer 1 - Vakblad voor de koffie- en theebranche
Email... of bel mij: 06 427 15 461